Voortgang ‘Vitale Wijken aanpak’

Er wordt hard gewerkt aan de wijken Overvecht in Utrecht, Batau in Nieuwegein, Vollenhove in Zeist en Soesterkwartier in Amersfoort, zodat inwoners, ondernemers en bezoekers daar nóg prettiger wonen, werken en verblijven. De gemeentelijke wijkaanpakken in de regio Utrecht krijgen extra inzet vanuit de ‘Regio Deal vitale wijken’. De aanpak bestaat uit een samenhangend pakket van maatregelen op het gebied van gezondheid, onderwijs, participatie en armoede, veiligheid en ondermijning en wonen, gezonde leefomgeving, groen en duurzaamheid. Het RIVM, Universiteit Utrecht (UU) en GGD Regio Utrecht (GGDrU) volgen deze aanpak voor een periode van vier jaar.

Regiodeal
Op 15 juli 2020 sloten de gemeente Utrecht, gemeente Nieuwegein, gemeente Zeist, provincie Utrecht en de ministeries LNV, BZK, SZW, VWS, J&V en OCW de Regio Deal vitale wijken Overvecht, Batau en Vollenhove. Met de Regio Deal vitale wijken Overvecht, Batau en Vollenhove werken partijen gezamenlijk aan leefbare, veilige, groene en gezonde wijken met gelijke kansen voor iedereen.

Vitale wijken aanpak
Op 15 juli 2020 heeft PS ingestemd met de hoofdlijn en uitgangspunten van de Vitale Wijken aanpak en besloten hiervoor in totaal acht miljoen euro ter beschikking te stellen. De provincie Utrecht is één van de partners in de Regio Deal Vitale Wijken. Deze Regio Deal richt zich op de aanpak van de wijken Overvecht in Utrecht, Batau in Nieuwegein en Vollenhove in Zeist.

De provincie vindt het van belang dat het thema Vitale Wijken provinciebreed aandacht krijgt en heeft daarom samen met de gemeente Amersfoort ook een plan ontwikkeld voor de wijk Soesterkwartier/ Langs Eem en Spoor in Amersfoort, gefinancierd door gemeente en provincie. De ervaring en lessen die we opdoen met deze aanpak gebruiken we om in de gehele provincie toe te passen. We leren van elkaar wat werkt en kunnen zo onze regio toekomstbestendig maken.

Kennis- en monitoringsprogramma
Partners van deze Regio Deal Vitale Wijken hebben aan het RIVM en de Universiteit Utrecht gevraagd om samen met de GGD regio Utrecht (GGDrU) de resultaten van de Vitale Wijken aanpak te monitoren. Binnen dit programma trekken de drie gemeenten uit de Regio Deal samen op met de gemeente Amersfoort.

Het is van belang dat er een stevig kennis- en monitoringsprogramma wordt neergezet zodat kan worden geleerd welke activiteiten en interventies resultaat opleveren en er in de aanpak tijdig kan worden bijgestuurd. Daarnaast kunnen gemeenten van elkaar leren welke interventies succesvol zijn en waar verbeterpunten liggen. Met de Monitor Regio Deal Vitale Wijken worden systematisch gegevens verzameld en geduid in de vier gemeenten van 2021-2024.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk